Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika

8. 9. 2013

Kokršpaněl je psem velmi přizpůsobivým. Rád se doma věnuje nicnedělání, ale také miluje výlety a jiné aktivity. Je psem téměř do každé rodiny. Uvítá rodinu sportovní, i rodinu milující pohodlí domova. Rád bude se samotářem, stejně jakou s početnou, třeba i dvougenerační rodinou. Vše si dokáže řádně vychutnat.
Jeho temperament je přiměřený. Není ani lenoch ani nadmíru energický. Přesto jsou momenty, kdy se opravdu umí neuvěřitelně rozdovádět. To se pak jeho temperament projevuje spíše jako divoký, nevázaný a s překypující energií. I když je spíše výjimkou, že nadměrný temperament vyústí až v hysterii, ale každopádně hysterie není vlastnost pro toto plemeno typická a ani žádoucí. Kokršpanělé jsou známí svým téměř neustálým vrtěním ocásku. Nepochybně to souvisí také s jeho radostí ze života.
Feny jsou v podstatě klidnější a učenlivější. Naproti tomu mají větší sklony ke štěkání a více si vynucují mazlení, než-li pohlaví opačné. Ovšem zase psi – samci, jsou většinou více dominantní. A je-li jim zcela ponecháno jejich vlastní rozhodování a určování pravidel, mohou se stát oříškem pro majitele bez zkušeností, který jednoduše nezvládl či zapomněl na jeho výchovu.
Při výchově a případném následujícím výcviku je třeba být přísně laskavý a udržet si autoritu. Kokršpaněl nechce být nikomu otrokem a zůstává v jádru hrdý. Když se rozhodne, že už je toho moc, jednoduše neposlechne. Při dobré výchově a začlenění psa na správný stupínek hierarchie v rodině je vynikajícím rodinným společníkem. Je třeba zdůraznit, že se již v raném štěněčím věku dokáží dívat smutně až úzkostlivě na svého pána vždy, když se po nich chce něco, co oni nechtějí. Nenechejte se ale ošálit. Pes velmi rychle pozná, že „smutné oči“ na páníčka platí a pak si bude moci dovolit vše.

Využití kokršpaněla:
Vodu miluje stejně jako les. Je výborný stopař a slídič. Jeho původním posláním je lov pernaté. Ovšem je loveckým plemenem, které je schopno zastat jak práci slídiče, tak částečně práci barváře a honiče. Je ho tedy možné použít pro všestrannou práci v lese, na poli i ve vodě. Je snaživý, zvláště při práci na stopě zvěře. Má opravdu výborný čich i rychlé, vytrvalé a ochotné vyhledávání. Na škodnou je ostrý, ale ne tolik, jako většina jiných loveckých plemen. Je samostatný, což je typickým rysem většiny loveckých plemen. Používá svůj vlastní rozum. V houštinách mu mohou dělat problémy dlouhé chlupy na uších i jinde na těle. S trendem stále delší srstí po celém těle je použití kokršpaněla v myslivecké praxi poněkud problematičtější.
Hodí se však nejen pro výcvik lovecký, ale dobře si vede i na dráze agility. Někteří jedinci najdou zalíbení ve flyballu, ale i v různém složitějším výcviku poslušnosti. Někteří jedinci se hodí i pro záchranářské práce, stopařskou činnost, ale uplatnění nezřídka najde také v canisterapii. Samozřejmě je také vynikajícím rodinným psem – společníkem. Nutno však podotknout, že jeho lovecký původ a chování může v některých sportech či při výchově rodinného psa činit problémy. Rozhodně neodolá pokušení pustit se za utíkající zvěří nebo po lákavé stopě.

Převzato z www.ifauna.cz